Kako prerezati keramičke pločice?

Rezanje keramičkih pločica zvuči kao težak i zahtjevan posao, no u stvarnosti to nije tako. Ovisno o Vašoj spretnosti i alatu kojeg imate pri ruci ovaj posao može biti izuzetno jednostavan.

Ukoliko trebate prerezati samo nekoliko pločica, rezač za staklo će biti sasvim dovoljan. No, ukoliko trebate prerezati veći broj pločica, to ćete najbrže i najlakše napraviti koristeći kružnu pilu. Dakako, zahtjevnije zadatke ipak ostavite profesionalcima koji će najpreciznije izračunati svaki kut i pobrinuti se da pločica savršeno odgovara prostoru za koji je namjenjena.

Načini rezanja pločica

Pločice se mogu rezati koristeći nekoliko različitih alata, a odabir alata ovisi o vrsti reza i broju pločica koje treba prepoloviti. Alati koje ćemo spomenuti su rezač za staklo, ručni rezač pločica, kružna pila te keramičarska kliješta.

Neovisno o tome koji alat ćete koristiti, početak i kraj ovog procesa su uvijek jednaki. Najprije olovkom na pločici označite mjesto na kojem trebate napraviti rez kako biste bili sigurni da će prerezana pločica odgovarati mjestu koje ju trebate položiti.

Nakon što napravite rez, obavezno morate izbrusiti rub pločice kako biste uklonili sve neravnine i sitne komadiće keramike sa rubova pločice.

Rezanje pločica rezačem za staklo

Nakon što ste izračunali gdje morate napraviti rez te ga označili na pločici, prislonite ravnalo na nacrtanu liniju te laganim pokretom povucite rezač za staklo čitavom dužinom, bez stajanja. Tako ćete biti sigurni da je rez ravnomjeran i dobar.

Nakon toga stavite pločicu na čvrstu podlogu na otprilike 2-3cm visine te poravnajte rez s rubom podloge. Snažnim pritiskom na pločicu ona će se odlomiti točno na mjestu reza, a nakon toga samo trebate izbrusiti rubove.
Rezač za staklo idealan je za rezanje manjeg broja tanjih keramičkih pločica, a za veći broj pločica koristite ili ručni rezač za pločice ili kružnu pilu.

Rezanje pločica ručnim rezačem

Ručni je rezač izuzetno jednostavan za korištenje. Jednostavno pločicu položite na predviđeno mjesto na rezaču, poravnajte ju prema liniji koju ste označili i laganim neprekinutim pokretom pređite nožem rezača po cijeloj dužini pločice.

Kad napravite rez, podignite ručicu prema gore kako bi nogica rezača stala na pločicu, a zatim stavite pritisak na ručicu rezača sve dok se pločica ne prepolovi.

Rezanje pločica kružnom pilom

Izračunali ste gdje morate napraviti rez i označili ste mjesto na pločici i sve što je ostalo je prerezati pločicu kružnom pilom.

Kao kod prethodna dva slučaja, posebnu pažnju obratite na preciznost reza kako biste pločicu prepolovili točno na onom mjestu koje ste označili.

Ako se dovoljno spretni i ako znate pravilno rukovati kružnom pilom, pomoću nje ćete moći napraviti i zaobljene rezove na pločici, no ako niste potpuno sigurni u svoje vještine rukovanja kružnom pilom takav rez prepustite profesionalcima.

Rezanje pločica keramičkim kliještima

Ukoliko morate napraviti zaobljene rubove na pločici, najbolje rješenje su kružna pila ili keramičarska kliješta. No, dok kružna pila može poslužiti i za ostale vrste rezova, keramičarska kliješta služe samo za rezanje rubova pločica.

Označite rub koji treba prerezati i pobrinite se da je kut koji ste označili točan i precizan te da će dobro odgovarati rubu prostorije u kojoj postavljate pločice.

Kliještima zahvatite rub pločice i pritisnite kliješta. Posebno napominjemo da uvijek kliještima kidate manje komadiće pločice neovisno o dubini kuta koji trebate prerezati. Ukoliko pokušavati otkinuti veći komadić u jednom potezu, riskirate neravnomjeran rez.

Ukoliko koristite kliješta za keramičare, trebat će Vam nešto više strpljenja u poslu, no sav će se trud isplatiti kad pločica savršeno sjedne na ono mjesto za koje je predviđena.

Hobi Centar u svom asortimanu nudi široki spektar alata za keramičare renomiranih proizvođača kao što je Sigma. Ukoliko trebate keramičarska kliješta, ručni rezač za pločice, kružnu pilu ili bilo koji drugi ručni ili električni alat, posjetite našu Njuškalo trgovinu ili nas kontaktirajte!

VAŠA KOŠARICA

close