Kako održavati motornu pilu

Motorne pile su skupe pa je razumljivo očekivati da će biti funkcionalna i obavljati svoju zadaću besprijekorno barem nekoliko godina. Kako bi to zaista i mogla, bit će potrebno njom ispravno rukovati te ju pravilno održavati kako biste produžili njen životni vijek.
Kako bismo Vam u tome pomogli, donosimo Vam nekoliko savjeta!

Redovito oštrite lanac

Koliko često oštrite lanac motorne pile ovisit će o tome koliko često koristite motornu pilu. No, čekati da lanac potpuno otupi pa ga onda oštriti često nije dobra praksa i skratit će njegov životni vijek. Ukoliko osjetite da morate puno snage utrošiti u piljenje drveta čak i onda kada pila radi punom brzinom, to znači da lanac pile nije dovoljno oštar.

Lanac pile oštrite često i kad god ste u prilici kako biste bili sigurni da će Vam u svakom trenutku dobro poslužiti, a posebno je važno oštriti ga nakon piljenja ukoliko je pila došla u kontakt sa zemljiom, betonom ili kamenom.

Podmažite lanac nakon svake uporabe

Nakon svake uporabe motorne pile trebali biste otpustiti i podmazati lanac. Loše podmazani lanac brže će se istrošiti pa će ga biti potrebno promijeniti. Kako do tog ne bi došlo, redovito ga podmazujte i koristite ulje namijenjeno za motorne pile.

Kako biste provjerili radi li podmazivanje lanca ispravno, postavit motornu pilu iznad panja ili nekoliko centimetara od kartonske kutije te pritisnite gas do kraja. Ukoliko podmazivanje radi ispravno, na kartonu ili na panju ćete vidjeti mrlju od ulja.

Ukoliko ne vidite mrlju, podmazivanje motorne pile je neispravno i potrebno ga je provjeriti i servisirati.

Osim redovitog podmazivanja, izuzetno je važno i redovito zatezati lanac. Loše zategnuti lanac može iskočiti iz vodilice i dovesti do težih fizičkih ozljeda, a previše zategnut lanac može dovesti do bržeg trošenja vodilice.

Kako bi znali da je lanac pravilno zategnut, provjerite li dodiruje li donji dio vodilice te možete li ga podići nekoliko centimetara na gornjem dijelu.

Očistite filter za zrak

Nove motorne pile opremljene su tehnologijom centrifugalnog pročišćavanja zraka koja služi za uklanjanje piljevine prije nego što ona dođe do filtera za zrak.

Ako osjetite da pila nema dovoljno snage dok njom upravljete, to je znak da je vrijeme za čišćenje filtera za zrak. Jednostavno ga skinite s pile i operite u mlakoj vodi sa sapunicom. Redovito ga mijenjajte jednom godišnje kako bi Vaša motorna pila bez problema radila punom snagom.

Ispravno skladištite pilu

Ukoliko, primjerice, tijekom zimskih mjeseci nećete koristiti motornu pilu, važno je da ju na ispravan način skladištite. To podrazumijeva uklanjanje svog benzina i ulja iz motorne pile, trošenje goriva iz rasplinjača, skidanje lanca s motorne pile i podmazivanje lanca prije nego što ga spremite u kutiju.

Također, u potpunosti očistite motornu pilu od prašine i prljavštine i spremite ju u njenu kutiju. Tako će iduće sezone pila biti spremna za rad punom snagom i bit ćete sigurni da Vas neće iznevjeriti!

 

Ukoliko želite kupiti novu motornu pilu ili zamjenski dio za staru motornu pilu, kontaktirajte nas ili posjetite našu poslovnicu u Vinkovcima! Rado ćemo Vam pomoći u odabiru, a dio našeg asortimana možete vidjeti na našoj Njuškalo trgovini!

VAŠA KOŠARICA

close